Bel mij terug

 

 

 

 

 

 

In reclame-uitingen, renteoverzichten, hypotheekberekeningen en offertes, komt u vaak meerdere soorten rentes tegen. Een aantal lichten wij hieronder toe.

 

Nominale en effectieve rente

De nominale rente is de rente waar geldverstrekkers mee naar buiten treden en die standaard op de offerte wordt vermeld. Vermenigvuldigt u de nominale rente met het hypotheekbedrag, dan weet u hoeveel rente u jaarlijks betaalt.

De effectieve rente is in het leven geroepen om aanbiedingen beter te kunnen vergelijken. De ‘Gedragscode Hypothecaire Financieringen' stelt het vermelden van deze rente dan ook verplicht. De effectieve rente houdt rekening met de afsluitprovisie en met het feit dat u de rente niet per jaar betaalt, maar per maand. De effectieve rente is dus altijd iets hoger dan de nominale rente.

 

Dagtarief/venstertarief

Het dagtarief of venstertarief is de openbaar gehanteerde rente van de desbetreffende geldgever. Kranten en internet publiceren regelmatig overzichten. Als uw renteherzieningsdatum nadert, bepalen deze rentes ook de hoogte van de rente in uw nieuwe rentevaste periode.

 

Project- of arrangementsrente

De geldgever hanteert voor speciale bouwprojecten of hypotheekproducten soms andere rentes dan hun  dagtarieven: project- of arrangementsrente. Daar zijn vaak kortingen in verwerkt. Deze kortingen worden niet automatisch opnieuw berekend bij uw volgende rentevaste periode. Bij het vaststellen van de goedkoopste geldverstrekker dient u hier dan ook rekening mee te houden. Door het wegvallen van de korting op uw eerste renteherzieningsdatum kan een geldgever met een rentekorting nu op langere termijn toch duurder uitvallen.